reklam
reklam
RUBLE
DOLAR
EURO
STERLIN
ALTIN

IEA: Rusya’nın petrol ihracat gelirleri 1,8 milyar dolar arttı

Yayınlanma Tarihi : Google News
IEA: Rusya’nın petrol ihracat gelirleri 1,8 milyar dolar arttı
reklam

IEA: Rusya Eylül ayında Temmuz 2022’den bu yana en büyük petrol ihracat gelirini elde etti.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Rusya’nın Eylül ayında petrol ihracatını Ağustos ayı seviyelerine göre günde 460 bin varil artırarak günde 7,6 milyon varile çıkardığını ve 18,8 milyar dolar ile Temmuz 2022’den bu yana en büyük geliri elde ettiğini belirtti.

Raporlarda “Rusya’nın petrol ihracatından elde ettiği gelirler, Eylül ayında 1,8 milyar dolar artarak Temmuz 2022’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Toplam hacimlerdeki büyüme (aylık bazda günde artı 460 bin varil) ve Rus petrolünün ağırlıklı ortalama fiyatlarındaki artışın birleşimi sayesinde gerçekleşti” denildi. Ayrıca raporda petrol ihracatının günlük 7,6 milyon varil, toplam gelirin ise 18,8 milyar dolar olduğu belirtiliyor.

Ajansın tahminlerine göre, petrol ihracat gelirleri petrol ürünleri tedariklerinden daha fazla (1,5 milyar dolar) arttı. Genel olarak, ihracat geliri geçen yılın seviyesinin 2,6 milyar dolar altında kaldı. Ajans, genel ihracat artışının petrol ürünü sevkiyatlarında bir önceki aya göre günlük 220 bin varil ve ham petrolde günlük yaklaşık 250 bin varil artışı yansıttığını açıkladı. Eylül ayındaki toplam tedarik hacmi, 2022 yılı Eylül ayına göre günlük 100 bin varil daha yüksekti.

IEA’ya göre Çin ve Hindistan hala Rus petrolünün çoğunu satın alıyor. Örneğin Çin’e yönelik petrol ihracatı günde 270 bin varil arttı.

Rusya, Mart ayında petrol üretimini Şubat ayındaki günlük 9,95 milyon varil seviyesinden günde 500 bin varil oranında gönüllü olarak azaltmaya başladı. Bu tedbir 2024 yılı sonuna kadar geçerli olacak. Ayrıca Rusya ağustos ayından bu yana petrol ihracatını da azaltıyor. İlk ayda kesinti hacmi günde 500 bin varil iken, eylül ayından aralık ayına kadar günlük 300 bin varil olacak.

Daha önce OPEC ülkeleri ve OPEC+ ittifakı IEA verilerini hesaplamalarından çıkarmış ve bunların yerine analiz şirketleri Wood Mackenzie ve Rystad Energy’den alınan bilgileri kullanmıştı. Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak bunun nedeninin ajansın enerji piyasasının analizine ilişkin açıklamalarında bazı tutumlarının görülebilen önyargılarından kaynaklandığını açıkladı.

reklam

YORUM YAP

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

reklam

DÖVİZ KURLARI

  • Ruble RUBLE
    ALIŞ SATIŞ FARK
  • Dolar DOLAR
    ALIŞ SATIŞ FARK
  • Euro EURO
    ALIŞ SATIŞ FARK
  • Sterlin İNG. STERLİNİ
    ALIŞ SATIŞ FARK
  • Yuan YUAN
    ALIŞ SATIŞ FARK
  • Çeyrek Altın ÇEYREK ALTIN
    ALIŞ SATIŞ FARK
  • Gram Altın GRAM ALTIN
    ALIŞ SATIŞ FARK
  • Bitcoin BITCOIN
    FİYAT DEĞİŞİM
reklam

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

  • Satış
    Alış